Ukupan prinos kukuruza ove jeseni 8 miliona tona

0
166

Kukuruz će ove godine oboriti rekord. Iako je sa njiva skinuto tek nešto više od 33 odsto roda, očekuje se da će ukupan prinos biti oko osam miliona tona.

Nama je potrebno blizu 4,5 miliona tona kukuruza, a ostatak može ići u izvoz. Da li ćemo ostaviti neke prelazne zalihe, najviše zavisi od prodavaca, da li će čekati ili ne. U Banatu je, zasad, obrano najviše kukuruza, skoro 50 odsto, dok je taj procenat drastično niži u Centralnoj Srbiji, oko 10 odsto. Kako je rekao Vukosav Saković, iz Udruženja “Žita Srbije”, žetva je ove godine počela ranije, pa se stiče utisak da traje duže. Ranije su skidali oni koji su požurili da uhvate dobru cenu ili su imali hibride. On je rekao da su prinosi izvanredni i da nas čeka rekordna godina. On je rekao da su u Žitima Srbije prilično iznenađeni rodom u Centralnoj Srbiji, gde su prinosi izuzetno dobri i idu i do 12 tona po hektaru, što je karakteristično za Vojvodinu. Na kraju, kada se bude sve završilo, očekuje se neki prosečan rod od oko osam tona po hektaru. U zavisnosti od toga kako su radili i primenjivali agro-tehničke mere, ima onih koji će imati prinose šest tona po hektaru, ali i onih koji doguraju i više od 12. I dok će kod jednih ovogodišnji rod biti dovoljan da pokrije troškove proizvodnje, drugi će imati zaradu od sto odsto.

Ratari bi trebalo da budu više nego zadovoljni smatra Saković, naročito kada je reč o ceni. Pre mesec dana nadali su se da će cena biti 14 dinara po kilogramu, a sada je već između 16,5 i 17. To nije skoro nikada bilo tako, naročito u vreme žetve. On je sada najjeftiniji. Mnogi se ne odlučuju da prodaju, ni po toj ceni, već čekaju. Ipak, teško je predvideti kakva će ona biti, naročito što je rod dobar i u Crnomorskom regionu, osim u Rumuniji, gde je rod podbacio. Srbija je ove godine poprilično ispraznila skoro sve zalihe koje je imala od prošle godine. Izvezli smo više od tri miliona tona, ali bez obzira na sve, berbu smo dočekali bez ikakvih problema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here