U subotu, 17. oktobra Pastirski dan u Mužlji

0
146

U subotu, 17. oktobra, u Mužlji će biti održana 16. po redu naifestacija Pastirski dan u organizaciji Udruženja negovatelja starih običaja REMUS

16. po redu manifestacija Pastirski dan naredne subote biće održana u Mužlji. Organizator je kao i prethodnih godina Udruženje negovatelja starih običaja REMUS iz Mužlje koje je pripremilo interesantan program koji obuhvata takmičenje u kuvanju tradicionalnog jela pastira – ovčijeg paprikaša, pripremu kolača po starinskim receptima i smotru rakije. Pored toga biće postavljena i izložba koja će posvedočiti o životu pastira, a najmlađi će se takmičiti u igrama koje su igrala pastirska deca i u kvizu vezanom za život pastira. Na ovogodišnjem Pastirskom danu, zbog trenutne epidemiološke situacije, neće nastupiti kulturno umetnička društva koja su nastupala proteklih godina.

Mnoga zanimanja kojima su se Mađari bavili od davnina polako odlaze u zaboravi, REMUS upravo manifestacijama kakva je i Pastirski dan održava sećanje na nekada cenjena zanimanja i tradiciju Mađara na ovim prostorima i sa time upoznaje brojne posetioce.

Pastirski život je bio težak. Pastiri su od ranog proleća do kasne jeseni boravili na pašnjacima, van svojih domova. Tokom celog dana čuvali su stoku sa psima, svojim vernim pomagačima. Dok su bili na pašnjaku bavili su se rezbarenjem pa su ukrašavali pastirski štap ili svoje oruđe za rad. Igrali su i pastirske igre koje su bile igre spretnosti i umeća.

Sve to posetioci manifestacije Pastirski dan imaće priliku da vide u Mužlji, 17. oktobra od ranih jutarnjih časova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here