Najavljeno osnivanje baze za organsku proizvodnju

0
84

Ministarstvo poljoprivrede planira da napravi bazu za organsku proizvodnju, kako bi se zaštitila organska proizvodnja i pomoglo potrošačima da roba koja im se prodaje kao organska stvarno takva i bude.

Ministarstvo poljoprivrede planira da napravi bazu za organsku proizvodnju, kako bi se zaštitila organska proizvodnja i pomoglo potrošačima da roba koja im se prodaje kao organska stvarno takva i bude, najavio je rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Ministarstva poljoprivrede Branislav Raketić.

U Srbiji je pod organskim proizvodima manje od jedan odsto poljoprivrednog zemljišta, što je veoma malo, budući da se u nekim razvijenim zemljama, kao što je recimo Austrija taj procenat kreće oko 20, izjavio je rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Ministarstva poljoprivrede Branislav Raketić. On je učestvujući na onlajn radionici projekta Budućnost srpske industrije hrane u organizaciji Asocijacije za promociju srpske hrane naveo da se u našoj zemlji ovom vrstom proizvodnje bavi oko 7.000, uglavnom malih proizvođača. Raketić je rekao da će organska proizvodnja biti sve značajnija i da je uvažavajući to, Ministarstvo poljoprivrede povećalo subvencije i da će gledati da se one još povećaju, kao i da se napravi diverzifikacija odnosno da podsticaji po hektaru ne budu isti za proizvodnju svih vrsta organskih proizvoda. Naveo je i da se na tržištu dešava da se proizvodi koji ne zadovoljavaju uslove organske proizvodnje, prodaju kao organski. Ocenio je to kao ozbiljan prekršaj, koji se naročito dešava na zelenim pijacama. Raketić je najavio i da će sa jednom IT kućom biti napravljena baza za organsku proizvodnju, kako bi se zaštitila organska proizvodnja i pomoglo potrošačima da roba koja im se prodaje kao organska stvarno takva i bude. Koliko je organska proizvodnja važna pokazuje i podatak o izvozu ovih proizvoda. On iznosi 25 miliona evra, a najviše se izvozi u zemlje članice Evropske unije.

Govoreći o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom, Raketić je naveo da trenutno imamo 46 proizvoda koji su zaštićeni na nacionalnom nivou i izrazio je nadu da će se ova oblast regulisati zakonom. Ova proizvodnja bi, prema njegovim rečima, mogla da pomogne u zaustavljanju odlaska ljudi iz pojedinih krajeva Srbije zato što malo veća proizvodnja ovakvih proizvoda traži i veće količine sirovina. On je rekao da je bio slučaj da nije bilo dovoljno mleka sa Stare planine za proizvodnju pirotskog kačkavalja što bi moglo podstaći neke ljude da se više bave ovčarstvom i ostanu u ovom kraju. Projekat Budućnost srpske hrane je pre svega okrenuta mladima, a Raketićev savet mladim proizvođačima jeste da osim na primeni savremenih tehnologija, odgovarajućem pakovanju proizvoda i promociji, rade na udruživanju jer je udruživanje jedini način da oni opstanu na tržištu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here