Bijeljina – Jesenja setva

0
95

Najozbiljnije jesenje radove, jesenju setvu prekinula je kiša, a ovih su dana poljoprivrednici vredno radili kako bi zaorali seme u optimalnom roku. Ipak u poređenju sa prošlom godinom obim jesenje setve je ove godine manji za oko šest odsto, jer će na manjim površinama zagospodariti pšenica, dok primat na mnogim oranicama uzimaju uljarice.

 

Kiša je prekinula jesenju setvu, ipak iskoristili su ratari stabilne vremenske prilike pa su na više od 60 odsto parcela u Srpskoj uspeli do sada da zaseju strna žita. I ako u ukupnoj strukturi pšenica igra najznačajniju ulogu u setvi, ove jeseni će proizvodnja strateški važne žitarice biti zasnovana na manjoj površini za oko šest odsto. Petar Dragojlović je kaže pored deklarisanog semena zaorao i merkantilnu pšenicu iz svojih ambara jer na zemljište koje obrađuje pod zakupom uglavnom bez ugovora sa vlasnicima ne može ostvariti podsticaje. On je pšenici dao više od 100 dunuma oranice, što je kaže veća površina u odnosu na prošlu godinu.

Iako se ušlo u kasne rokove jesenje setve, dinamika radova je dobra, jer semberske njive sve više oru moderne radne mašine, koje su znatno olakšale radove. Oni koji ipak nešto više kasne sa setvom ozimih žitarica, trebalo bi da povećaju normu setve za desetak odsto, savet je agronoma. Ako tokom novembra ne bude mrazeva, problema sa setvom, pa i sa nicanjem biljaka neće kažu biti.

Kontrole koje su sprovedene u junu ove godine pokazale su da je gotovo svaki četvrti kontrolisani poljoprivrednik u Srpskoj lažirao podatke kada je reč o prijavljenim površinama pod usevom merkantilne pšenice, zbog čega su i izgubili pravo na podsticaje. A vremenske prilike danas nisu u službi ratara kako bi nastavili setvu ozimih žitarica. Ipak padavine će dobro doći u optimalnom roku zasejanim usevima kako bi bolje prošli faze klijanja i nicanja. Pojedini ratari pšenicu u ovom kraju Srpske seju uglavnom radi plodoreda, s obzirom da i nisu godinama unazad zadovoljni otkupnim cenama pšenice na tržištu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here