Postavljena bista Siveri Janoša u Mužlji

0
232

U subotu, 7. novembra, svečano je otkrivena bista Siveri Janoša, koja se nalazi ispred doma kulture Petefi Šandor u Mužlji. Bista je postavljena na inicijativu Umetničke scene Siveri Janoš, a uz pomoć Fonda Betlen Gabor i Mađarskog nacionalnog saveta.

Na inicijativu Umetničke scene Siveri Janoš, a uz pomoć organizacija i ljudi koji poštujuu lik i delo ovog poznatog mađarskog pesnika u Mužlji, ispred doma kulture Petefi Šandor pored biste istoimenog pesnika postavljena je bista Siveri Janoša, takođe mađarskog pesnika rođenog u Mužlji 1954. godine. Svečano otkrivanje biste upriličeno je u subotu, 7. novembra, uz prigodan kulturno-umetnički program tokom kog su prisutnima predstavljeni lik i delo Siveri Janoša kako kroz govore onih koji su ga poznavali i koji su stvarali sa njim tako i kroz njegove pesme koje su recitovane ovom prilikom. Umetnička scena Siveri Janoš koja je pokretač ove inicijative osnovana je sa ciljem da neguje sećanje na pesnika čija je poezija deo mađarske književnosti 20. veka, ali i da okupi mlade talente kako bi ih podržavala u njihovom stvaralaštvu.

Janoš Siveri je rođen 1954. godine u Mužlji, a nakon završene osnovne i srednje škole otišao je u Novi Sad gde je studirao na Fakultetu mađarskog jezika i književnosti. Njegovi radovi su se pojavljivali u nedeljnim i mesečnim novinama, književnim časopisima i u zbirkama pesama. 1985. godine se najpre preselio u Suboticu, a tri godine nakon toga u Budimpeštu gde je i preminuo 1. februara 1990. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here