Milan Stamatović o Danu primirja u Prvom svetskom ratu

0
90

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović izjavio je da se kult sećanja mora usaditi u mlade ljude jer i danas treba da smo večno zahvalni junacima koji su podneli ogromnu žrtvu za odbranu svoje domovine i svog srpskog roda u Prvom svetskom ratu.

Govoreći o 11. novembru, Danu primirja u Prvom svetskom ratu, koji se danas u našoj zemlji obeležava kao državni praznik predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović rekao je da ovaj datum obeležavaju sve zemlje pobednice jednog od najvećih svetskih sukoba u istoriji čovečanstva, a među kojima Srbija svakako zauzima veoma značajno mesto, i prema broju svojih nastradalih stanovnika ali i prema herojskim borbama i žrtvama koje je srpski seljak, predvođen kraljem i srpskim oficirima, podneo da bi današnje generacije živele u miru. Prema njegovim rečima, to je bio rat u kome su Srbi, kao i mnogo puta pre toga, bili heroji i rat koji su vodili za odbranu svoje zemlje, svojih ognjišta i svojih porodica. Stamatović je rekao da je potrebno mlade generacije podsećati da su Srbija i srpski narod i u tom i u svim ostalim svetskim sukobima vodile odbrambenu borbu i da je cena mira u kome danas živimo, zemlja posuta krvlju naših predaka te da je da bismo se bolje nosili sa sadašnjošću, neophodno da se uvek sećamo junaka iz prošlosti i da budemo spremni za sve što nas očekuje u budućnosti.

Predsednik Zdrave Srbije je rekao se kult sećanja mora usaditi u mlade ljude jer i danas treba da smo večno zahvalni tim junacima koji su podneli ogromnu žrtvu za odbranu svoje domovine i svog srpskog roda i da nas na to sve podseća i amblem, tračica Albanske spomenice na kojoj se nalazi cvet Natalijina ramonda, cvet koji raste samo na teritoriji Srbije, Severne Makedonije i Grčke, cvet koji iako se potpuno osuši može uz malo vode da oživi, baš kao i srpski narod nakon Velikog rata ali i mnogo puta pre i posle toga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here