Raste tražnja za borovnicom

0
237

Na svetskom tržištu tražnja za borovnicom porasla je tokom poslednjih 10 godina za 12%. Takav trend rasta će se nastaviti, ali stručnjaci upozoravaju da će rast proizvodnje dostići očekivani rast potrošnje što će neminovno doneti niže cene borovnice na tržištu u sledećih 5 godina.

Poljska je najveći proizvođač borovnica u Evropi i sada često proizvođači jabuka zamenjuju stare sadnice jabuka sa mladim sadnicama borovnice. Površine su sve veće, a uzgajivači će nastaviti sa širenjem zasada borovnice i u narednim godinama. Povećanjem proizvodnje na tržištu je sve veća konkurencija i proizvođači iz Srbije će naići na veće izazove. Tokom letnjih meseci cena borovnica u Evropi opada na 4 evra za kilogram u veleprodaji. Naša borovnica stiže na tržište pre one koja se bere u Poljskoj i još uvek možemo računati na cene borovnice, u početku sezone branja u junu, od 5 – 5,50 evra za kilogram. U Srbiji se borovnica gaji na skoro 1.500 hektara i mnogi razmišljaju da posade borovnicu. Treba dobro izvagati koje sorte izabrati i iskoristite našu prednost da borovnica iz Srbije stiže na tržište Evrope posle borovnice iz Španije, a pre one iz Poljske. Važno je znati da jednom posađena borovnica daje plodove za tržište i posle više od 20 godina eksploatacije, uz dobru negu. Uz prinose od 10 -12 tona po hektaru profit je tu. Neki naši proizvođači su počeli eksperimente za gajenje borovnice u organskom načinu proizvodnje čime se postiže viša cena plodova, veće su mogućnosti plasmana na tržištu jer su zdravstvene prednosti potrošnje borovnice njena osnovna karakteristika u očima potrošača kada je kupuju. Skandinavsko tržište je cilj prodaje jer je platežno sposobno da plati visoku cenu, potrošači su dobro informisani i žele ukus borovnice iz Srbije.

Na severu našeg kontinenta, u Holandiji, proizvođači se susreću sa visokim temperaturama u julu i to utiče na kvalitet ploda tako da je cena oko 4,00 evra za kilogram. Krajem leta, avgusta meseca, cene su povoljnije za proizvođače i iznose 5,50 evra za kilogram. Njihova najvažnija izvozna tržišta su Nemačka, Velika Britanija i Skandinavija. U Nemačkoj je proizvodnja daleko manja od tražnje na tržištu i veleprodajne cene iznose oko 3 evra za pakovanje od 500 grama. Značajno je da je tražnja na tržištu u Nemačkoj stalna, bez obzira na godišnje doba.

Gajenje borovnice daje šansu da ostvarite profit i dalji razvoj gajenja borovnice je perspektivan i tokom sledećih godina. Ostaje mnogo mogućnosti za napredovanje u smeru organskog uzgoja i uzgoja pod plastenicima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here