Cvijetin Milivojević o najavi najvećeg industrijskog rasta u Evropi sledeće godine

0
162

Statistički podaci o izvanrednim ekonomskim rezultatima prethodne vlade i očekivanja da će Srbija u sledećoj godini imati najveći industrijski rast ne odgovaraju realnom stanju stvari. Jaz između bogatih i siromašnih se sve više produbljuje, a za pristojan život u Srbiji potrebno je mnogo više od minimalca i prosečne plate.

Ministar Siniša Mali zadržao je svoj resor u novoj vladi. Predsednik Vučić istakao je da iza prethodne vlade stoje izvanredni ekonomski rezultati i da u sledećoj godini očekuje najveći industrijski rast u Evropi. Upitali smo političkog analitičara Cvijetina Milivojevića da li su ova očekivanja realna.

Dok podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se siromaštvo u Srbiji smanjuje, dve trećine građana “jedva sastavlja kraj s krajem”, a samo 10 odsto lako živi sa prihodima koje ima. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata upozorava da je jaz između bogatih i siromašnih sve veći, a stopa rizika od siromaštva u Srbiji je 31,7 odsto, što znači da je više od 2,2 miliona naših sugrađana siromašno. Najteža situacija je kod porodica sa troje i više dece, gde u siromaštvu živi 51,9 odsto, a siromašno je i 41,6 odsto samohranih roditelja. Kada se na sve ovo doda i 350.000 radnika čije porodice žive od minimalca, kao i 1,6 miliona radnika koji primaju zaradu manju od prosečne, dobija se realna slika života u Srbiji koja nikako ne odgovara podacima Republičkog zavoda za statistiku o smanjenju siromaštva. Za pristojan život u Srbiji danas je potrebno mnogo više od minimalca i prosečne plate.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here