Đorđe Komlenski o ciljevima novog saziva Narodne skupštine

0
138

Borba protiv virusa korona je nešto što se svakodnevno menja, a u skraćenom mandatu ove skupštine mora se voditi računa ne samo o donošenju zakona nego se treba izboriti sa kovidom, izjavio je narodni poslanik Đorđe Komlenski.

 

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je održavanje prevremenih parlamentarnih izbora i oročio trajanje ovog saziva parlamenta na godinu i po dana. Tokom ovog perioda on očekuje da najviše zakonodavno telo usvoji niz zakona koji će pomoći državi da se efikasno izbori sa pandemijom Covid19. Upitali smo narodnog poslanika Đorđa Komlenskog iz redova Pokreta socijalista da li je predviđeni rok dovoljno dugačak za postizanje zadatog cilja.

U Skupštini Srbije je 12. novembra usvojen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji predviđa uvođenje mera zaštite i pojačanu odgovornost građana. Za sprovođenje ovog zakona, pored sanitarne, biće nadležni i komunalna inspekcija i milicija, a oni će voditi računa da li se mera pridržavaju fizička i pravna lica. Kazne za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance će i dalje iznositi 5 hiljada dinara za fizička, odnosno 50 do 300 hiljada dinara za pravna lica. Usvojenim zakonom smatra se da će primena mera biti brža i efikasnija. Pored jasnijeg određenja nadležnosti komunalne milicije i inspekcije, pomenuti zakon ima i odredbu koja se odnosi na karantin i kućnu izolaciju. Primena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je počela osam dana nakon datuma usvajanja. Podsetimo, ovim izmenama predviđeno je da će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da su ove izmene još jedna mera države u kontroli epidemije i donose se sa željom da se pomogne građanima koji poštuju epidemiološke mere. Narodni poslanik Đorđe Komlenski je rekao da je borba protiv kovida nešto što se svakodnevno menja i da se u oročenom mandatu ove skupštine mora voditi računa ne samo o donošenju zakona nego se treba izboriti sa kovidom, posebno u situaciji kada podaci kriznih štabova pokazuju da se broj obolelih i preminulih od virusa korona svakodnevno povećava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here