Obim jesenje setve u Semberiji veći za 10%

0
75

Za 10 odsto veći je obim jesenje setve u Semberiji. Pšenici je pripalo više od 13.000 hektara plodne oranice. Pravo na podsticaje za proizvodnju merkantilne pšenice i uljane repice u narednoj godini imaće gazdinstva koja dostave zahteve Agenciji za agrarna plaćanja Republike Srpske, u skladu sa pravilnikom koji će biti usvojen početkom 2021.

 

Završena je jesenja setva u Semberiji, zaorano je više površina strnim žitima u odnosu na plan, a najveća površina obradive zemlje pripala je strateški važnoj žitarici pšenici. Iako je gorivo bilo nešto skuplje, cene setvenih repromaterijala bile su povoljne pa u setvu poljoprivrednici nisu uložili više novca u odnosu na godinu ranije.

Ratari i iduće godine mogu računati na 300 KM po hektaru zasejane pšenice, a menja se procedura za predaju zahteva za podsticaje, koje treba podneti tek po objavi Pravilnika za podsticaje za 2021. godinu. Ostali propisani kriterijumi biće slični kao i ranije, što znači da su potencijalni korisnici ovog podsticaja dužni da sačuvaju potrebnu dokumentaciju – maloprodajne fiskalne račune, veleprodajne fakture. Upućen je apel poljoprivrednicima da verodostojno prijavljuju površine na kojima su zasejali pšenicu, s obzirom da će te parcele i u idućoj godini biti predmet kontrole, kako ne bi došlo do odstupanja, pa samim tim i gubljenja prava na podsticaje na dve godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here