Branko Dragaš – Dugovi Srbije veći su 160% od njene proizvodnje

0
472

Analizirajući finansijsku situaciju u kojoj se Srbija nalazi, ekonomista Branko Dragaš istakao je da visina BDP-a koja nam je predstavljena nije realna jer su u BDP uključene izvesne sporne aktivnosti, te je naglasio da u poređenju dugova i BDP-a dolazimo do činjenice da su dugovi 160% veći od onoga što mi proizvodimo.

 

Budžetski deficit posle rebalansa dostigao je rekordni iznos. Manjak u budžetu iznosiće oko 483 milijarde dinara. Ekonomski analitičari tvrde da će ova rupa u budžetu naterati Srbiju da naglo poveća svoj strani dug. Upitali smo ekonomistu Branka Dragaša da li se slaže sa ovom ocenom.

Govoreći o novom rebalansu budžeta Republike Srbije, Fiskalni savet je istakao kako će ovogodišnji deficit u budžetu biti najveći od kada se podaci o tome objavljuju i čak 40% veći od najvećih do sada ostvarenih deficita 2012. i 2014. godine. Iako je pandemija virusa Kovid19 donela, osim zdravstvenih, i finansijske poteškoće Srbiji, stručnjaci iz Fiskalnog saveta izjavili su da to ipak nije bio glavni uzrok ovolikog budžetskog deficita, već problem koji je dodatno ogolio finansijske poteškoće koje je Srbija već imala. Kao ozbiljnije probleme koji su uzrokovali ovakvo stanje u budžetu, Fiskalni savet izdvojio je netransparentnost visokih javnih rashoda, prekomerno povećanje plata u državnom sektoru, kao i populističku meru podele po 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije pred izbore. Ekonomista Branko Dragaš, ukazao je na velike probleme sa kojima će se Srbija tek suočiti, kao i na to da će biti gotovo nemoguće prevazići ih, pa će, po njegovim procenama, vlast odlučiti da rasproda i ostatak firmi kako bi se izbegao bankrot.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here