Ivan Pajović – Srbija je u stanju bankrota

0
384

Predlogom budžeta za 2021. godinu i predlogom izmena pojedinih zakona ministar finansija Siniša Mali najavio je povećanje plata u javnom sektoru i značajne kapitalne investicije planirane za narednu godinu. Ekonomista Ivan Pajović izjavio je da su ovakve najave nerealne uz napomenu da se Srbija nalazi u stanju bankrota.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Srbija imati najbolji rezultat po pitanju stope rasta u Evropi. On je naglasio da će od 1. januara biti uvećane penzije, minimalna zarada, plate u javnom sektoru, ali i nastavljeno ulaganje u velike projekte koji menjaju Srbiju nabolje. Sa druge strane, deficit u budžetu Srbije od 483 milijarde dinara po ocenama Fiskalnog saveta najveći je od kada se o tome objavljuju podaci. Upitali smo ekonomistu doktora Ivana Pajovića koliko su ovakvi navodi vlasti realni.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali je u Skupštini Srbije poslanicima predstavio najpre predlog budžeta za 2021. godinu, a potom i izmene nekoliko važnih zakona iz oblasti ekonomije. Govoreći o predlogu budžeta on je rekao da su dve komponente izuzetno važne – socijalna komponenta i kapitalne investicije. Za kapitalne izdatke je, prema ministrovim rečima, izdvojeno 273,9 milijardi dinara, što predstavlja 18,08 odsto ukupnih rashoda, dok na nivou opšte države ta brojka iznosi približno 330 milijardi dinara, odnosno 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Predstavljajući izmene nekoliko zakona iz oblasti ekonomije i finansija ministar Mali je istakao da se njima pre svega definiše procenat povećanja plata u javnom sektoru tako što će se od 1. januara sledeće godine plate povećati za pet odsto svim medicinskim radnicima, a planirano je povećanje plata za 3,5 procenata za sve ostale u javnom sektoru. Izmenama se omogućava i davanje jednokratne novčane pomoći našim najstarijim sugrađanima, pojasnio je ministar. Komentarišući ove navode ekonomista Ivan Pajović rekao je da su oni nerealni s obzirom na to da se Srbija nalazi u stanju bankrota. Istog stava je i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić koji je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije ocenio da je budžet za 2021. godinu rasipnički, neodgovoran, nerealan i predizborni, a ne razvojni, kako bi želeo da ga okarakteriše ministar finansija Siniša Mali. Aleksić je rekao da budžet za narednu godinu apsolutno ne uvažava prioritete države i građana Srbije i da se zasniva na daljem nekontrolisanom zaduživanju te da možemo očekivati tešku finansijsku krizu 2021. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here