Konferencija Uticaj pandemije korona virusa na stanje ljudskih prava u Srbiji

0
142

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na konferenciji „Uticaj pandemije korona virusa na stanje ljudskih prava u Srbiji“ da je pandemija koronavirusa do srži uzdrmala dva osnovna principa modernog sveta – princip ljudskih prava i njihovog poštovanja i princip jednakosti između pojedinaca i između zemalja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na konferenciji „Uticaj pandemije korona virusa na stanje ljudskih prava u Srbiji“ istakla da su ljudska prava i pandemija jedna od najvažnijih tema ne samo kod nas, već globalno, i to u godini koja je u poslednjih sto, izuzimajući Drugi svetski rat, najteža za čovečanstvo.

Prema rečima premijerke Brnabić, cela godina za nama bila je u znaku ograničavanja prava i sloboda kakva se ne pamte, kako bi se sačuvalo ono najvažnije pravo – pravo na život, ali da su zemlje bile prinuđene da uvode restrikcije i ograničavaju slobodu kretanja.

Premijerka je ukazala na to da je borba protiv pandemije veoma skupa jer oprema, testovi i vakcine, koje svi teže da nabave, mnogo koštaju. Kako je rekla, devet od deset siromašnih zemalja verovatno neće moći da nabavi vakcinu 2021. godine, jer su bogate države već kupile 53 odsto vakcina predviđenih za proizvodnju sledeće godine, a sa ta 53 procenta vakcinisaće se samo 14 odsto ukupne populacije. Srbija se, poručila je premijerka, bori i nastoji da vakcine obezbedi i bilateralno i kroz međunarodne mehanizme, kao što je COVAX.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here