Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Švajcarske konfederacije, Japana I Republike Kipar.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije Ursa Šmida, kojem je poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu. Predsednik Vučić i ambasador Šmid su se saglasili da su politički dijalog i ekonomska saradnja dveju zemalja u usponu. Predsednik Vučić je izrazio nadu da će ambasador Šmid, kao njegovi prethodnici, značajan deo svojih aktivnosti posvetiti privlačenju švajcarskih investicija na srpsko tržište, s obzirom na povoljne uslove za ulaganje. Ambasador Šmid je rekao da je došao u Srbiju sa velikim entuzijazmom za rad na jačanju sveobuhvatne saradnje, posebno ekonomske, i potvrdio da je švajcarski Parlament produžio program saradnje sa našom zemljom. Predsednik Vučić je zahvalio na pomoći koju Švajcarska, kao zemlja sa jednim od najboljih obrazovnih sistema, pruža Srbiji u uspostavljanju dualnog obrazovanja. On je, s tim u vezi, izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Ursulom Renold iz Švajcarskog ekonomskog instituta. Takođe je istakao i značaj švajcarske pomoći u osnivanju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku. Predsednik Vučić je zahvalio Švajcarskoj na podršci evropskom putu Srbije, koju je i ovom prilikom ambasador Šmid izrazio.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma I novoimenovanog ambasadora Japana Takahika Kacumate, koji mu je preneo poruku cara Naruhita. Japanski car je izrazio iskreno saosećanje povodom zdravstvene situacije u Srbiji izazvane korona virusom i nadu za dalje unapređenje saradnje i prijateljstva dveju zemalja. Predsednik Vučić je uzvratio pozdrave i uputio poziv japanskom caru da poseti našu zemlju, istakavši da bi izuzetna prilika bilo obeležavanje 140-ogodišnjice diplomatskih odnosa Beograda i Tokija. Poželevši dobrodošlicu ambasadoru Kacumati, predsednik Vučić je rekao da ga raduje što će već sledeće nedelje u Inđiji zajedno prisustvovati polaganju kamena temeljca za novu fabriku guma Tojo, što svedoči o interesovanju japanskih investitora za ulaganje na srpskom tržištu, kao i o njihovom zadovoljstvu uslovima za poslovanje u našoj zemlji. On je takođe rekao da se značaj japanskih investicija ogleda i u tome što u Srbiju donose i radnu etiku, po kojoj su Japanci poznati. Dvojica sagovornika su se saglasili da su politički dijalog i ekonomska saradnja dobili na zamahu posle posete tadašnjeg premijera Abea, prve tog nivoa posle tri decenije. Predsednik Vučić je rekao, da je tom prilikom, Abe pokazao razumevanje za situaciju u Srbiji i regionu. On je izrazio očekivanje da će imati priliku da ugosti i premijera Sugu.

Akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću predao je danas i novoimenovani ambasador Republike Kipar Dimitrios Teofilaktu, koji mu je preneo pozdrave predsednika Nikosa Anastasijadisa. Poželevši ambasadoru Teofilaktuu prijatan boravak u Beogradu i uspeh u radu, predsednik Vučić je istakao da ga raduje što je na dan primopredaje akreditiva šef srpske diplomatije Selaković u poseti Nikoziji, svojoj prvoj zvaničnoj bilateralnih poseti, jer to svedoči o značaju koji Srbija pridaje prijateljstvu sa Kiprom. On je uputio pozdrave predsedniku Anastasijadisu i izrazio nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti da ga ugosti u Beogradu, kako bi održali sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Kipra, kao prilike da se obogati srpsko-kiparska saradnja. Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će se uskoro realizovati i trojni sastanak Srbije, Kipra i Grčke. Ambasador Teofilaktu je rekao da će značajan deo svojih aktivnosti posvetiti ekonomskoj saradnji, izdvojivši oblast informacionih tehnologija koja pruža mnogo mogućnosti. Predsednik Vučić je i ovom prilikom naglasio da Srbija veoma ceni iskreno prijateljstvo Kipra, koji svojim stavovima brani međunarodno pravo. Zahvalivši na podršci Kipra teritorijalnom integritetu Srbije, on je istakao da Srbija na isti način podržava teritorijalni integritet Kipra i da taj pristup neće promeniti. Takođe je zahvalio i na podršci koju ta zemlja pruža našim evrointegracijama.