Boban Stojanović o čestim promenama na poziciji ministra odbrane

0
126

Srbija je u poslednjih osam godina promenila šest ministara odbrane. Za to vreme uložena su značajna sredstva u modernizaciju vojske. Po mišljenju Bobana Stojanovića ministarstvo odbrane je važno jer je jedno od dva ministarstva sila, ali ako se pogleda spisak kadrova koji su obavljali funkciju ministara u proteklih osam godina nameće se pitanje koliko smo bezbedni.

 

Vojska je stub svake države i ona pokazuje koliko je jedna država jaka i stabilna. Srbija je reformisala svoje oružane snage I poslednjih godina uložena su značajna sredstva u njenu modernizaciju. Što se tiče političke kontrole koju vrši Ministarstvo odbrane, podaci govore da smo za osam godina promenili šest ministara odbrane. Upitali smo politikologa Bobana Stojanovića da li vojska trpi česte promene na poziciji resornog ministra.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Bojan Elek je izjavio za ,,Danas“ da je zamena ministarskih mesta nastavak iste politike drugim sredstvima  i da personalne promene u ministarstvima sila neće doneti nikakve promene u radu vojske i policije, već će značiti kontinuitet politizacije, urušavanje personalnog integriteta i dalje zarobljavanje sektora bezbednosti.  Kako saznaje ,,Danas” razlog za „rotiranje“ Stefanovića i Vulina  treba tražiti i u geostrategiji jer je Vulin proruski orjentisan dok su Stefanovićeva gledišta proamerička, pa bi to moglo da bude od koristi  srpskim vlastima da preko vojne saradnje osnaže veze sa SAD u narednom periodu. Po mišljenju Bobana Stojanovića, Ministarstvo odbrane je jedno od ministarstava sila i Vučiću je važno da ga kontrolišu ljudi od poverenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here