Proizvođači junadi nisu u potpunosti ostvarili pravo na podsticaje

0
94

Proizvođači junadi nisu imali prilike da u poslednja dva i po meseca u potpunosti ostvare pravo na podsticaje od 20.000 dinara za prodato june, što je Vlada Srbije izdvojila kao vanrednu meru da bi pomogla tovljačima zbog nedostatka tržišta i niskih cena. Od odvojenih dva miliona evra, prema prvim procenama, biće isplaćeno oko milion evra.

 

Proizvođači junadi u poslednja dva i po meseca nisu u potpunosti ostvarili pravo na podsticaje od 20.000 dinara za prodato june. Od odvojenih dva miliona evra, prema prvim procenama, biće isplaćeno oko milion evra. Ono što je izvesno, cela suma nije potrošena, a da se to dogodilo danas u ponudi ne bi bilo 8.000 junadi. Ovu situaciju koriste klaničari i događa se da za crno-belu junad nude samo 160 din/kg. U skromnom otkupu utovljeni simentalac ima cenu od 1,65-1,85 evra za kg žive mere. Primera radi, u Hrvatskoj ovih dana ta cena je 1,75 evra/kg, ali tamo su vlasnici velikih farmi i izvoznici, pa su svoja grla prodavali po 1,90-2,10 evra/kg.

Više od 11.000 gazdinstava u Srbiji se bavi tovom junadi. Veličina njihovih farmi u proseku je šest grla, što je u odnosu na farme u Hrvatskoj, Mađarskoj i Turskoj simboličan broj. Najviše naših odgajivača junadi kupuju telad. Među njima i od mlečnih krava manje starosti (od 30 dana), pa danas na tržištu imamo više od polovine junadi ove kategorije i meleza. Zbog nespostojećeg tržišta za preradu i izvoz junadi mnogi odgajivači su odustali od zimskog tova, a ima i onih koji ovaj posao sasvim napuštaju.

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit” razmatrao je zahteve Proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa, koji se odnose na ubrzanje prodaje i postizanje prihvatljive cene. Usvojen je zaključak da farmeri sačekaju sa odlukom o prodaji po niskim cenama sve do 15. januara iduće godine, jer se očekuje da bi ovih dana moglo doći do pomeranja cena naviše, kao i do novih uredbi Vlade Srbije, koje bi se odnosile na mere podsticanja u prometu za 2021. Agrarna komora poljoprivrednika je nedavno imala sastanak sa predstavnicima državne administracije i među stočare doneli su poruku da će najveći klaničari – otkupljivači junadi povećati cene žive mere. I ova komora pridružila se zahtevu stočara da se do kraja godine isplate svi zaostali dugovi prema stočarima kako te obaveze ne bi umanjile agrarni dinar u idućoj godini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here