Komentarišući odsustvo solidarnosti u prvim rekacijama Evropske unije na pandemiju, novinar Bojan Bilbija istakao je da iako smo mogli videti opšte otimanje o opremu i medicinska sredstva na samom početku, vrlo brzo su proradili mehanizmi Evropske unije, a od značaja su bile i brze reakcije Rusije i Kine.

 

Tokom pandemije mnoge države postavile su pitanje evropske solidarnosti. Italija je bila najveća žrtva nespremnosti EU birokratije da se suoči sa nastupajućom pandemijom. Mnoge države sledile su primer Italije koja je oštro kritikovala odsustvo empatije zvaničnog Brisela. Upitali smo novinara Bojana Bilbiju da li je epidemija COVID19 testirala organizovanost i jedinstvo Evropske unije.

Kada se Italija suočavala sa prvim talasom epidemije i imala veliki broj žrtava, prve su u pomoć pritekle Rusija i Kina, naglasio je novinar Bojan Bilbija. On je rekao da je delovalo skoro kao naučna fantastika to da se usred Evropske unije vijore zastave ovih dveju zemalja, ali i da sleću kineski avioni i kroz Italiju se kreću ruska vojna vozila u konvojima noseći pomoć. Kako je rekao Bilbija, to je mogao biti i ozbiljan podsticaj za zvanični Brisel da se pokrene i pokaže solidarnost, što se ubrzo i desilo, te se videlo da principi na kojima počiva Evropska unija zaista funkcionišu. Nakon toga, obilnu pomoć u medicinskim sredstvima od Evropske unije dobila je i Srbija, i ostale zemlje u regionu, kao i zemlje članice, čime je Evropska unija dokazala da ona zaista predstavlja ozbiljnu strukturu.