Januarski broj Zlatiborskih vesti

0
85

Izašao je novi broj Zlatiborskih vesti, u kom se mogu pročitati vesti o najznačajnijim događajima u opštini Čajetina tokom janura.

Izašao je januarski broj biltena opštine Čajetina, koji nosi naziv Zlatiborske vesti. Na naslovnoj strani, kao i na prvim stranama biltena nalazi se izveštaj sa svečanog puštanja u rad zlatiborske Gold gondole, kom je prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Uz priču o gondoli nalazi se i priča o prvoj kupljenoj karti i prosidbi u gondoli. Od aktuelnosti tokom januara meseca izdvojena je poseta ambasadora Francuske mlekari Naša Zlatka i Zlatiborcu uz komentar da su prijatelji uvek dobrodošli. U segmentu posvećenom turizmu nalazi se tekst o boravku ambasadora Češke Republike i Egipta na Zlatiboru, kao i o zimskoj sezoni na ovoj planini iz ugla Turističke organizacije Zlatibor. U biltenu je pohvaljen i rad Komunalnog javnog preduzeća Zlatibor‚ čija je Služba čistoće tokom novogodišnjih i božićnih praznika imala pune ruke posla kako bi obezbedila blagovremeno odvoženje otpada iz Čajetine i sa Zlatibora. Najviše perioda u ovom delu godine naravno ima Zimska služba čiji rad je takođe pohvaljen u ovom broju Zlatiborskih vesti.

Naredne strane donose izveštaj sa sastanka koji je održan u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Čajetini, a koji je za temu imao upis u školsku 2021/2022. godinu, kao i izveštaj sa obeležavanja Savindana u OŠ “Dimitrije Tucović” u Čajetini. Kada je u pitanju tradicija u biltenu opštine Čajetina nalazi se i tekst o plivanju za Časni krst koje je u nešto drugačijoj formi održanona Vodicama i na kom se nadmetalo oko 60 takmičara svih starosnih dobi. U segmentu koji nosi naziv Ljudi i događaji zlatiborskog kraja nalazi se priča o braći Lazović iz Alin potoka. U pitanju su mladi momci koji se bave poljoprivredom i koji su videli pespektivu na selu i priliku da zarade za sebe radeći za sebe, a ne za nekog drugog. Topla priča iz zaseoka Rijeka u Dobroselici našla je svoje mesto na narednim stranama, a govori o Veliboru i Stanki Dučić i o tome kako oni u svom domaćinstvu provode zimske dane.

U rubrici Velikani našeg kraja predstavljen je Miladin Pećinar, akademik, rođeni Zlatiborac koji je izumeo brojne hidrotehničke objekte i koji je bio jedan od 1.300 kaplara. U oblasti kulture najpre je predstavljena izložba radova sa Likovne kolonije ” Vladimir Mitrović”, koja je postavljena u Domu kulture u Čajetini. Nakon toga predstavljena je monografija Trnava na Zlatiboru, koja je plod višegodišnjih istraživanja građa iz fondova Arhiva Srbije u Beogradu i Istorijskog arhiva u Užicu, kao i stručnih publikacija i zabeleženih sećanja starijih građana Trnave. Značajno mesto u ovom broju Zlatiborskih vesti zauzela je mlada muzičarka Ivana Jajčanin poznatija kao Naiva, koju publika najviše pamti po boji glasa i neposrednosti. Kada je u pitanju lov Lovačko udruženje “Zlatibor” za naredni period planira obnavljanje divljači u svom lovištu o čemu se čitaoci mogu informisati u biltenu opštine Čajetina. Naime, udruženje se prijavilo na konkurs resornog ministarstva i odobrena su mu sredstva u cilju naseljavanja jelenske divljači u lovištu kojim gazduje, a projekat će biti realizovan tokom naredne tri godine.

Kada je u pitanju sport na stranama Zlatiborskih vesti našao se izveštaj o pobedama odbojkašica “Zlatibora” koje su sa dve pobede u dva meča uspešno započele 2021. godinu, izveštaj o pešačkoj akciji vencem Tornika koju je organizovao Planinarski klub  “Tornik”, tu je i tekst o košarkašima “Zlatibora” koji su na turniru ABA 2 lige upisali dve pobede i poraz pa sezonu nastavljaju u Košarkaškoj ligi Srbije gde su vezali pet pobeda i dele drugo mesto sa “Slobodom”, kao i tekst o fudbalskom klubu “Zlatibor”, koji pojačan sa 11 novih igrača, spremno dočekuje početak prolećnog dela prvenstva s ciljem opstanka u Superligi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here