Biljana Stojković – Srpsko društvo je spremno da se suoči sa problemom seksualnog zlostavljanja

0
70

Govoreći o javnim istupima mladih glumica u vezi sa seksualnim zlostavljanjem, profesorka Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije, rekla je da smatra da će ovi hrabri potezi ujediniti onaj partrijarhalni deo građana sa onima koji se bore za ljudska prava i da će to rezultirati boljim odnosom prema ženama.

Skupština slobodne Srbije saopštila je da izražava snažnu podršku mladim ženama koje su se odvažile da prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja. Posledice seksualnog nasilja su dugotrajne i često nose karakter snažne traumatizacije, naročito kada se radi o maloletnim osobama. Skupština slobodne Srbije pozvala je javnost da pokaže punu empatiju prema žrtvama i njihovom bolnom iskustvu. Upitali smo profesorku Biljanu Stojković, članicu Skupštine slobodne Srbije, da li je srpsko društvo spremno da se suoči sa ovako velikim problemom kakvo je seksualno zlostavljanje.

Nakon javnog istupa mladih žena koje su preživele seksualno zlostavljanje, ohrabrili su se i drugi koji su pretpreli neki vid nasilja da o tome progovore. Strah, nepoverenje, sramota, samookrivljivanje, najčešći su razlozi zbog kojih žrtve ne prijavljuju seksualno nasilje, pa to često čine posle nekoliko godina, kada se ohrabre i dovoljno udalje od počinioca. Jedan od većih problema je i neprepoznavanje seksualnog zlostavljanja od strane žrtve i to najćešće u slučajevima kada je žrtva mlada, a zlostavljač manipulator. Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i članica Skupštine slobodne Srbije istakla je važnost istupa žena koje su se odlučile da govore o svojim traumatičnim iskustvima, ali i naglasila neophodnost uvođenja seksualnog vaspitanja u škole, kako bi se i dečaci i devojčice edukovali šta podrazumeva pristojno ponašanje prema drugoj osobi. Profesorka Biljana je rekla i da je broj žena koje dožive neprijatne situacije na osnovu polne razlike veliki, kao i da smatra da će ovaj problem ujediniti građane da krenu sa njegovim rešavanjem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here