Darko Obradović o odnosu Amerike i Kine

0
168

Govoreći o odnosu Sjedinjenih Američkih Država i Kine u budućem periodu, Darko Obradović, stručnjak za bezbednost, rekao je da smatra da će Bajdenova administracija nastojati da pruži ruku partnerstva Kini, ali i da taj odnos reguliše pravilima tržišne ekonomije.

Obeležavamo godinu dana borbe protiv korona virusa koji je ostavio katastrofalne posledice ne samo po zdravlje, već i po globalnu ekonomiju koja se nalazi pred velikom recesijom. Ekonomska kriza izazvana epidemijom COVID19 dodatno je zaoštrila  odnose između velikih sila, a u fokusu su posebno američko-kineski odnosi. Šta možemo očekivati u odnosima Amerike i Kine u novoj fazi kada se kraj epidemije nazire upitali smo stručnjaka za bezbednost Darka Obradovića.

Virus korona uticao je na čitavu svetsku ekonomiju. Kineska ekonomija se relativno brzo oporavlja od posledica virusa, ali kako je rekao Darko Obradović, stručnjak za bezbednost, to je posledica činjenice da je Kina i pored globalne krize nastavila sa izvozom, dok su ostale zemlje smanjile ili zaustavile svoju proizvodnju i ekonomski rast. Obradović je naglasio i da se na osnovu analize okruglog stola u Švajcarskoj pokazalo da su Kina i Svetska zdravstvena organizacija najodgovornije za ekspanziju virusa Kovid19, te očekuje da će se pitanje te odgovornosti još detaljnije razmatrati. U vezi sa odnosima između Amerike i Kine, Darko Obradović je izrazio mišljenje da će Amerika pružiti demokratsku ruku Kini za saradnju, ali da će tražiti i alternativna tržišta za snabdevanje. Takođe, Amerika bi mogla i zakonskom regulativom pokušati da zaštiti svoju intelektualnu svojinu, s obzirom na činjenicu da se veliki broj patenata iz Amerike proizvodi u Kini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here