Milan Antonijević o medijskom mraku

0
109

Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo, rekao je da sve veći broj građana ima potrebu da dobije objektivne informacije, ali i da Evropska unija insistira na objektivnom izveštavanju, pa je davanje prostora i vremena kako predstavnicima vlasti, tako i predstavnicima opozicije u elektronskim medijima, neophodno.

Srbija je dobila negativnu ocenu zbog stanja u medijima od strane međunarodnih institucija, ali i u poslednjem izveštaju Evropske komisije. Opozicija permanentno zahteva otvaranje medija i oslobađanje javnog servisa, što smatra za preduslov da bi otpočeo normalni društveni dijalog. Izbor Olivere Zekić za predsednicu REM-a mnogi ocenjuju kao dodatno zaoštravanje odnosa vlasti i opozicije. Da li je moguće premostiti ovaj jaz, upitali smo direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića.

Opozicija u Srbiji već duže vreme traži ravnopravan tretman u medijima, posebno na javnom servisu, ali i promenu izbornog zakonodavstva radi ispunjenja uslova za fer i slobodne izbore. Jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da je strah glavno oružje vlasti u Srbiji i da opozicija ne treba da bude dekor i da pomaže prividu da se u Srbiji normalno živi. Organizacija CRTA je krajem decembra prethodne godine predstavila svoj predlog mera za postizanje slobodnih i poštenih izbora, čime je nakon višemesečnih razgovora opozicije započet proces izrade zajedničkih zahteva u vezi sa izbornim uslovima. Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo, takođe je mišljenja da medijski „mrak“ u srpskim medijima mora da se rasvetli.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here