Krizni štab – Sve epidemijske mere ostaju na snazi

0
87

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas, nakon sednice tog tela, da sve epidemijske mere ostaju na snazi i da je još rano govoriti o njihovom popuštanju.

Epidemiolog Predrag Kon je u izjavi za novinare nakon sednice kriznog štaba rekao da procena epidemijske situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali da se vidi i blagi porast, koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i sa samom prisutnošću britanskog soja virusa, koji je dokazan u više navrata. On je rekao da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva, pri čemu je podsetio na to da je zaštita obezbeđena tek kada prođe najmanje deset dana posle druge doze.

Kon je podvukao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera, što se posebno odnosi na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu, posebno prazničnom, na planinama i skijalištima. Prema njegovim rečima, kontrole će biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

On je konstatovao da je dinamika vakcinacije dobra, dodajući da je cilj da se dostigne brojka od 80.000 vakcinacija dnevno kako bi se što pre dostigao bedem imuniteta. Kreće i revakcinacija, uz paralelno vakcinisanje prvom dozom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here