Doktorka Dragoslava Šaponja, specijalista interne medicine, ukazala je na važnost preventivnih pregleda, ističući da je pogrešno što ljudi obično obrate pažnju na svoje zdravlje onda kada nešto počne da ih boli.

Bolesti koje su uzrokovane promenama na krvnim sudovima srca i mozga odnesu i do 18 miliona života u svetu. Na sreću više od 85% prevremene smrtnosti od ovih bolesti i skoro polovina srčanog ili moždanog udara može se preduprediti adekvatnim merama ishrane što podrazumeva promenu loših životnih navika i pravilnu ishranu. Upitali smo doktoricu Dragoslavu Šaponju specijalistu interne medicine da li dovoljno pažnje obraćamo na prevenciju kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti.

Lekari koji se bave problemima uzrokovanim kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima, slažu se oko toga da građani mogu sebi spasiti život ukoliko smanje kardiovaskularni rizik i blagovremeno primene mere zaštite. Zbog toga je važno povećanje svesti o značaju zdravih životnih navika i redovnih pregleda, koji se pre svega odnose na kontrolu krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, holesterola, telesne težine, kao i izbegavanje pušenja i veću fizičku aktivnost. Iako statistika pokazuje da svake godine prosečno u Srbiji grad veličine Zaječara nestane zbog smrti pacijenata sa kardiovaskularnim problemima, medicina tvrdi da se četvrtini tih bolesnika moglo pomoći, adekvatnim i preventivnim programima, uz pomoć blagovremene rane dijagnostike. Doktorka Dragoslava Šaponja, specijalista interne medicine, zagovornik je redovnih preventivnih pregleda. Ona je istakla da ukoliko se zdravstvena smetnja ne uoči na vreme, može postojati problem u njenoj identifikaciji u poodmakloj fazi, a ukoliko se dobro ne dijagnostikuje, oboljenje se teže i leči.