Prošlogodišnji julski protesti pokazali su nezadovoljstvo građana trenutnim stanjem u državi i društvu. Osnivač narodnih patrola Damnjan Knežević smatra da je rešenje samoorganizovanje građana i masovni protesti, a poručio je da će svako ponižavanje naroda biti kažnjeno tako što će narod izaći i pobuniti se.

Drugi pik epidemije koji je nastupio u julu prošle godine nije mogao biti zaustavljen restriktivnim merama vlade jer je došlo do izliva narodnog nezadovoljstva. Protesti koji su organizovani ispred Narodne skupštine doveli su do brutalnog obračuna između demonstranata i policije. Treći pik epidemije mnogo je veći od drugog, a vlada pokušava postepenim merama da smanji broj novoobolelih. Upitali smo Damnjana Kneževića da li su mogući novi organizovani protesti građana.

Na protestima u Beogradu početkom jula prošle godine građani su iskazali nezadovoljstvo stanjem u društvu o kom je govorio Damnjan Knežević, koji je inače tokom tih protesta uhapšen i od strane direktora policije Vladimira Rebića označen kao organizator upada u Skupštinu. Protesti su počeli nakon najave ponovnog uvođenja policijskog časa, a razlozi su bili nezadovoljstvo stanjem u društvu i državi. Tokom protesta 76 demonstranata je povređeno, a 226 njih je uhapšeno. Ovaj talas protesta karakterisala je izrazito veća primena represije od strane snaga reda nego na svim prethodnim demonstracijama posle 2000. godine.