Željko Veselinović – Sindikati nemaju mogućnost da se svojim poslom bave kako bi trebalo

0
54

Kao jedan od najvećih problema u okviru sindikalnog delovanja u Srbiji, Željko Veselinović, predsednik udruženih sindikata Srbije „Sloga“, naveo je potkupljivost takozvanih velikih sindikata koji svoje aktivnosti ne usmeravaju ka zaštiti radnika, već ka sopstvenoj materijalnoj koristi od velikog novca koji im se daje.

Vlast brani interese poslodavaca, pogotovo interese stranih investitora koji dobijaju ogromne subvencije za svako otvoreno radno mesto, tvrdi predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.  Po njegovom mišljenju institucije sistema ne štite radnička prava i Srbija je svedena u rang zemalja „trećeg sveta“, a uslovi u kojima rade radnici u Srbiji biće sve gori. Upitali smo Željka Veselinovića da li sindikati mogu da promene položaj radnika u Srbiji.

Govoreći o problemima sindikalnog udruživanja u Srbiji i o značajnom padu poverenja zaposlenih u sindikate, Željko Veselinović, predsednik udruženih sindikata Srbije „Sloga“ rekao je da je moć sindikata u Srbiji mala jer država ima svoje sindikate i finigra socijalni dijalog. On je naglasio da se sindikati sistematski uništavaju i da svaka vlast ima svoja dva reprezentativna sindikata koje potkupljuje novcem za socijalni dijalog, nadzornim i upravnim odborima, a oni zauzvrat aminuju sve njihove loše odluke o položaju radnika. Upravo to je uzrok što je sindikalizam na marginama društva. Ono što Veselinovića naročito zabrinjava je mogućnost da uslovi u kojima radnici u Srbiji rade budu još gori, ako bi se usvojio neki novi zakon po uzoru na azijatski kapitalizam. To bi moglo dovesti do gubljenja statusa stalnog radnog odnosa, ukidanja mogućnosti ograničavanja prekovremenog rada i pretvaranja radnika u polurobove, nagalasio je Veselinović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here