Ana Pejić – Razrešenje višedecenijske afere o krađi beba u Srbiji je na vidiku

0
511

Afera otetih beba ne gubi na aktuelnosti ni posle više decenija, a roditelji nestalih beba nisu zadovoljni merama koje država preduzima da bi im pomogla u potrazi za svojom decom. Ipak, razrešenje ove afere je na vidiku pošto su mame iz inostranstva koje su kupile bebe ne znajući da su otete od bioloških roditelja, rešile da uz sve dokaze koje imaju, pokrenu pitanje odgovornosti osoba koje su im prodale decu.  

Afere oko otetih beba pune stranice domaće i strane štampe. Veza izmedju kradja beba i usvojiteljskih porodica u inostranstvu odavno je dokazana. Iako se država aktivno uključila u potragu za otetim bebama roditelji i dalje nisu zadovoljni postignutim rezultatima. Upitali smo Anu Pejić, roditelja koji više decenija traži svoje dete, da li je država iskoristila sve svoje kapacitete kako bi pomogla roditeljima da pronađu svoju decu.

Ana Pejić iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, već pet godina se bori da sazna istinu o sudbini svog deteta za koje sumnja da joj je oteto pre više decenija, posle porođaja u sremskomitrovačkoj bolnici. Iako država nije ni počela da koristi svoje kapacitete kako bi pomogla mnogobrojnim roditeljima koji su se našli u sličnoj situaciji, a kojih ima više od dve hiljade u celoj Srbiji, Ana se nada da će bebi afera ipak biti rešena, zahvaljujući pomoći majki iz inostranstva koje su kupile njihovu decu, ne znajući da kupuju decu koja su oteta od svojih bioloških roditelja. Majke koje su kupile decu se osećaju prevarenim, i zato će u svojim državama pokrenuti pitanje odgovornosti za sve one koji su im dali informacije da su u pitanju napuštena deca i priložiti dokaze koji pokazuju kome su dale novac, kada i koliko. Da podsetimo, u Srbiji više od 2.000 roditelja okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija, za koje im je u porodilištima rečeno da su umrle, u šta sumnjaju, jer mnogi od njih nikada nisu dobili ni tela dece, ni prateću dokumentaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here