Sastanak predsednika Vučića sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije

0
70

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujara Osmanija, sa kojim je razgovarao o jačanju dobrosusedskih odnosa dveju zemalja, i to kroz, između ostalog, rešavanje svih pitanja dijalogom, unapređenje ekonomske saradnje i međusobnu podršku na evropskom putu. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, prilikom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, naveo konkretne projekte koji bi doprineli boljem povezivanju i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, poput modernizacije železničke pruge do Skoplja i jačanja infrastrukture na graničnim prelazima. Predsednik Vučić je rekao da su dobri odnosi Srbije i Severne Makedonije od najveće važnosti za ceo region. On je istakao “mini Šengen” kao primer uspešne saradnje, na dobrobit građana i u korist ekonomskog razvoja zemalja, aktivno uključenih u tu inicijativu. Predsednik Vučić je izdvojio značaj Memoranduma koji su potpisale Srbija, Severna Makedonija i Albanija, a koji omogućava međusobnu pomoć i saradnju njihovih zdravstvenih sistema za lečenje obolelih od KOVID-19, a pored toga, rekao je da Srbija podržava evropske integracije Severne Makedonije.

Ministar Osmani je zahvalio za donaciju vakcina, koje je predsednik Vučić u nedelju uručio premijeru Zaevu, a koje su omogućile da počne vakcinacija severnomakedonskih građana i, kako je rekao, probudile novu nadu. Dvojica sagovornika su razgovarali i o unapređenju položaja Srba u Severnoj Makedonije, odnosno Makedonaca u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here