Boris Tadić o dogovoru Telekoma i Telenora

0
190

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji ministar za telekomunikacije rekao je da iza ugovora o ustupanju infrastrukure Telekoma Telenoru stoji namera da se uguši jedan operater u domenu elektronskih medija.

Telekom je sklopio sporazum sa Telenorom i taj poslovni potez je predstavljen kao redovna ugovorna saradnja koja je potpuno u skladu sa evropskim standardima i praksom. Telekom je saopštio da po komercijalnim uslovima iznajmljuje svoju optičku infrastrukturu Telenoru čime se značajno liberalizuje tržište telekomunikacija u Srbji. Sa druge strane Junajted grupa upozorava da je sporazum osmišljen sa planom da SBB potisne sa tržišta i da dogovor Telekoma i Telenora predstavlja klasični primer kršenja pravila slobodne konkurencije. Da li sklopljeni sporazum preti da dodatno ugrozi medijske slobode u Srbiji upitali smo predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića.

Sporazum između Telekoma i Telenora o korišćenju infrastrukture i preuzimanju televizijskih sadržaja privukao je pažnju javnosti zbog, kako se u medijima navodi, moguće političke pozadine sklopljenog ugovora. Junajted grupa, treći konkurent na tržištu distribucije medijskog sadržaja optužila je dve kompanije da prave sporazum sa ciljem urušavanja SBB-a i to na osnovu procurelih Telekomovih internih dokumenata. Telekom tvrdi da se radi o liberalizaciji tržišta, a takve navode prokomentarisao je i Boris Tadić, bivši predsednik i ministar za telekomunikacije rekavši da su telekomunikacione institucije zakonom podsticane da iznajmljuju svoju infrastrukturu drugim kompanijama na tržištu, ali da pomenuti ugovor ima drugačiju pozadinu. On je istakao da se u vezi s ovom saradnjom prećutkuje da se njome guši princip medijskih sloboda i demokratskih prava građana, a tu onda nije reč o borbi za tržišne uslove i poštovanju evropskih pravila.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here