Kampanja “Veži pojas, ne prekidaj život” u Zrenjaninu

0
223

Na području Policijske uprave u Zrenjaninu u toku 2020. godine zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa ukupno je sankcionisano 5.375 vozača i putnika dok je u prva dva meseca ove godine sankcionisano njih 598. Primetno je da se na prednjem sedištu u velikom broju slučajeva koriste sigurnosni pojasevi, ali je poražavajuće da putnici na zadnjem sedištu ne koriste sigurnosne pojaseve i da deca ne sede u za njih predviđenim sigurnosnim sedištima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja 01. marta pokrenulo dvonedeljnu kampanju o odgovornom ponašanju u saobraćaju i obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa koja nosi naziv “Veži pojas, ne prekidaj život”. Kampanja se sprovodi i u našem gradu. Prema rečima komandira ispostave saobraćajne policije u Zrenjaninu Nikice Horvata prilikom kontrole saobraćaja primećeno je da putnici na prednjim sedištima u velikom broju koriste sigurnosne pojaseve, ali je isto tako primećeno i da putnici na zadnjem sedištu ne vezuju pojaseve i da se deca često ne prevoze u sigurnosnim sedištima. Iz saobraćajne ispostave u Zrenjaninu apeluju na učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i koriste pojaseve i sedišta jer time čuvaju i svoje živote i živote drugih.

Za nekorišćenje pojasa i nepropisnu upotrebu mobilnog telefona po Zakonu o saobraćajnim prekršajima kazna je 10.000 dinara, dok je za nepropisan prevoz dece kazna 5.000 dinara. U slučaju prevoza deteta mlađeg od 12 godina u krilu drugog putnika na suvozačevom mestu predviđena je kazna od 20 do 40 hiljada dinara, dok se u slučaju da se dete mlađe od 12 godina vozi u krilu vozača ta kazna kreće u rasponu od 100 do 120 hiljada dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here