Govoreći o stanju privrede u Srbiji, ekonomista Ivan Pajović je rekao da je prema istraživanjima koje je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj u Srbiji, u toku prethodne godine, zbog mera protiv epidemije virusa Kovid19 zatvorena skoro četvrtina mikro preduzeća.

Kriza u koju je upalo čitavo čovečanstvu o 2020. godini počela je kao zdravstvena, ali se pretvorila u globalnu ekonomsku krizu sa ozbiljnim posledicama. Ipak, stručnjaci tvrde da je epidemija kao rat, prvo razmišljate kako da taj rat dobijete, a onda razmišljate kako ćete taj rat isplatiti. Zbog antiepidemioloških mera u cilju suzbijanja korona virusa obustavljene su mnoge privredne aktivnosti što je dovelo do pada proizvodnje i porasta nezaposlenosti. Koliko dugo će svetska ekonomija biti na nizbrdici i da li postoji linija koju ako pređemo više nema povratka na staro, upitali smo ekonomistu Ivana Pajovića.

Iako je vakcinacija protiv virusa Kovid19 u toku, pandemiji se još uvek ne nazire kraj. U zemljama Evropske unije, ali i u Rusiji, broj zaraženih je u porastu, pa je usledilo zaoštravanje mera, čak i zatvaranje granica, kako bi se smanjio broj zaraženih. Mere su pooštrene i u Srbiji, ali nije došlo do uvođenja policijskog časa, pa će se delatnosti radnim danima odvijati na uobičajen način. Na kraju prethodne godine svet se suočio sa veoma lošim ekonomskim rezultatima kojima je uzrok bila upravo pandemija i nemogućnost da se privredne delatnosti obavljaju na normalan način. Pandemija je dodatno razgolitila i zaoštrila neke od višedecenijskih problema, kao što je rastuća socijalna nejednakost. Vlade širom sveta reagovale su finansijskim injekcijama, upumpavajući novac kako bi pomogle građanima koji su ostali bez posla i privredi koja je zbog restriktivnih mera skoro zamrla. Ekonomista Ivan Pajović rekao je da su kod nas, ali i u svetu, najteže prošli mikrosubjekti koji u Srbiji zapošljavaju oko 700 hiljada ljudi. Četvrtina ovih firmi je zatvorena usled antipandemijskih mera, te je istakao da ukoliko se bude primenjivalo zaustavljanje privrede zbog zaštite od virusa, posledice će biti sve veće.