Milan Dumanović – Kako prekinuti veze između organizovanog kriminala i državnih institucija

0
371

Milan Dumanović, bivši policajac, je rekao da državne službe u Srbiji nikada nisu bile u potpunosti reformisane, a veze sa kriminalom su toliko ukorenjene da bi sistem trebalo praviti od početka.

Pripadnici kriminalne grupe koju je predvodio Veljko Belivuk osumnjičeni su za najteža krivična dela za koja je zaprećena kazna i do četrdeset godina zatvora. Ova grupa je bila aktivna na teritoriji Srbije, ali i regiona, skoro pet godina i stručnjaci kriminologije tvrde da ona to nije mogla da ostvari bez podrške pojedinaca iz državnih institucija. Upitali smo bivšeg policajca Milana Dumanovića da li je moguće prekinuti veze državnih institucija i organizovanog kriminala.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović u intervjuu za televiziju N1 ocenio je da je akcija hapšenja pripadnika kriminalne grupe koju je predvodio Veljko Belivuk, dobrim delom zakasnila, jer su navijačke grupe vodeće u kriminalu Srbije. On je dodao i da nije jasno zašto su do sada tolerisane, ne samo od ove vlade, nego i prošlih vlada sve do devedesetih. On je rekao da je organizovani kriminal u Srbiji dostigao viši nivo i da je u sprezi sa državom, odnosno sa odgovarajućim organima države i političkim partijama. Radovanović je izjavio i da se nevezano za ovu akciju, Beograd može smatrati nebezbednim gradom, ali da su nebezbedni i mnogi drugi gradovi u Srbiji, poput Novog Sada i Niša, pa i nekih manjih gradova. Milan Dumanović, bivši policajac, naglasio je da je kriminal toliko duboko zašao u sistem u Srbiji, da bi reforma državnih službi podrazumevala da one moraju da prestanu da postoje, i da se iznova prave nove službe, ukoliko su namere za obračun sa organizovanim kriminalom iskrene i da bi zaista dale rezultate.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here