Uskršnja čestitka zrenjaninskog biskupa

0
71

Zrenjaninski biskup monsinjor dr Ladislav Nemet čestitao je Uskrs vernicima i građanima koji ovaj veliki hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, ove godine 4. aprila proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, ali se zbog pandemije neće odlaziti u crkve. Zrenjaninski biskup monsinjor dr Ladislav Nemet čestitao je Uskrs vernicima i građanima koji ovaj veliki hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih. Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju. Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here