Hladni aprilski dani sa čestim padavinama ne dozvoljavaju traktorima da uđu na njive. Kasni se sa prolećnom setvom, a i pšenica zahteva da se što pre obave tretmani zaštite od bolesti i korova. Ratari su računicu već napravili, pa će, kako kažu, prolećni radovi biti na većoj ceni nego lane.

Curi oprimalni rok za prolećnu setvu, a niske dnevne temperature ne dozvoljavaju ratarima da intenzivno uđu u ovaj posao, pa su s razlogom zabrinuti. Kažu da će kasniti sa glavnim radovima, pa će biti prinuđeni da u isto vreme obavljaju setvu kukuruza i zaštitu pšenice od bolesti i korova. Odstupanje od rokova, poskupljuje posao.

Zabrinuti su i kako će se izboriti sa korovima u usevu pšenice. Gledali smo kaže Radić da jeftinije prođemo pri nabavci sredstava za uništavanje korova, međutim kako vreme odmiče, pšenica prerasta pa je pod znakom pitanja i učinak ranije nabavljenih hemijskih tretmana.

A bez potpune agrotehnike nema ni proizvodnog učinka, ni proizvodnja pšenice greške ne trpi. Ratare trenutno brinu korovi u usevu, koji ni u kom slučaju ne smeju osvojiti njivu. Tretmani protiv korova i zaštita od bolesti proizvođače po hektaru koštaju oko 150 KM.