Bijeljina – Bogata ponuda orašastih plodova na Zelenoj pijaci

0
88

Period pandemije virusa korona je građane motivisao da sve češće lek potraže u prirodi i u što zdravijoj hrani, što je dovelo i do veće potražnje za koštunjavim voćem, pre svega bademima, lešnicima, te indijskim orasima, koji su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima. Bogata ponuda i na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, ni potražnja nije loša, kažu prodavci.

Orašasti plodovi bili su i ostali verni saveznici našeg zdravlja. Na bijeljinskoj Zelenoj pijaci cene lešnika i badema kreću se od 15 pa do 20 maraka po kilogramu. Uprkos tome što za koštunjavo voće treba izdvojiti nešto više novca, prodavci kažu da u poslednje vreme građani najviše kupuju orahe, bademe i lešnik. Badem, te indijski i brazilski orasi stižu pred ovdašnje kupce iz uvoza, dok se orasima i lešnicima prodavci snabdevaju uglavnom na domaćem terenu. Indijski i brazilski orah po kilogramu drže cenu od 25 KM. Građani najčešće kupuju od 100 pa do 500 grama orašastih plodova, retko kilogram ili više, sve u skladu sa kupovnom moći. Period pandemije motivisao je mnoge da se više okrenu prirodi i što zdravijoj ishrani, gde svoje mesto u sezoni nalazi i sremoš. Ima ga i na Zelenoj pijaci, gde je stigao sa brežuljkastih područja Semberije.

Potražnja ne jenjava ni za domaćim belim lukom, ipak zalihe semberskih domaćina su pri kraju, pa je ovo povrće na jakoj ceni 15 KM po kilogramu na otvorenom tržištu. Cene voća i povrća ne padaju već duže vremena kažu prodavci. Potražnja je trenutno najveća za zelenom salatom, te mladim lukom, ali i sočnim jagodama koje su stigle iz Hercegovine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here