Nikola Krstić – Smene u Agenciji za zaštitu životne sredine govore o odnosu vlasti prema ekologiji

0
164

Nikola Kolja Krstić, aktivista pokreta „Tvrđava“ iz Smedereva, osudio je otpuštanje stručnjaka iz Agencije za zaštitu životne sredine zato što su hteli da brane pravo građana na zdravo životno okruženje, rekavši da je za državu bilo nedospustivo to što su govorili istinu.

Doskorašnji načelnik Odeljenja za izveštavanje i informacioni sistem Agencije za zaštitu životne sredine Dejan Lekić dobio je rešenje o smeni. Ova vest zatekla je javnost samo nekoliko nedelja posle smene načelnika Odeljenja za ocenjivanje kvaliteta vazduha i mnogi smatraju da ovim smenama rukovodstvo Agencije za zaštitu životne sredine pokušava da sakrije istinu o nivou zagađenja vazduha u Srbiji. Zamolili smo Nikolu Krstića iz pokreta „Tvrđava“ iz Smedereva da prokomentariše ovu vest.

Podsetimo, Dejan Lekić radio je na poziciji načelnika Odeljenja za izveštavanje i informacioni sistem životne sredine u Agenciji za zaštitu životne sredine. Smenjen je posle 17 godina rada u Agenciji, a rekao je da sumnja da je razlog za njegovu smenu to što je podržao kolegu Milenka Jovanovića koji je dobio otkaz u Agenciji zbog toga što se usprotivo odlukama nadležnih u vezi sa promenama kriterijuma za merenje zagađenosti vazduha. Kako je naveo, otkaz je dobio nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak pošto se rukovodstvu Agencije obratio imejlom s pitanjem zašto je došlo do promene načina na koji se klasifikuje stepen zagađenosti vazduha u Srbiji i zbog čega o tome nije obavešteno to odeljenje. Govoreći o slučaju Jovanovića I Lekića, Nikola Kolja Krstić, aktivista pokreta „Tvrđava“ iz Smedereva je istakao da bi ovakve stručnjake svaka evropska zemlja izuzetno poštovala, dok našoj državi očito ne odgovara to što su dobro radili svoj posao I stali u odbranu istine, a u korist građana Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here