Proizvođači jabuka moraju da primenjuju najnovije tehnologije i da menjaju sortiment

0
66

Proizvođači jabuka u Srbiji, koji to voće najvećim delom prodaju na ruskom tržištu, moraju da primenjuju najnovije tehnologije i menjaju sortiment kako bi se izborili sa konkurentima iz Irana koji od prošle godine zaposedaju to tržište.

U Iranu se godišnje proizvede oko 1,7 miliona tona jabuka, a u Srbiji trećina te količine. Ove godine je u domaćim hladnjačama ostalo neprodatih jabuka jer proizvođači nisu hteli da ih daju po ceni od oko 45 dinara po kilogramu. Zbog velike konkurencije cena jabuka ne samo da nije porasla već je i pala na 35 dinara po kilogramu, pa su ostale neprodate. U svetu se ubrzano podižu voćnjaci jabuka i u području Kavkaza godišnje se zasade plantaže od po 1.500 hektara.

Proizvođači jabuka u Srbiji, ako žele da nastave proizvodnju moraju da primenjuju najnovije tehnologije i da menjaju sortiment u korist ranih i crvenih sorti te da podižu kvalitet do vrhunskog nivoa, ali i da traže nova tržišta. Proizvođači u Holandiji su počeli da uzgajaju jabuke pod plastenicima i u kontejnerima gde im se dozira đubrivo i voda. Holandija u Zemljoradničkoj zadruzi u Arilju Agro eko voće sufinansira demonstraciono polje kao pokazni ogled za borovnice, kupine, ribizle i trešnje koje se uzgajaju pod plastenicima i pod mrežama, radi zaštite od vremenskih nepogoda. Cilj projekta je da se „uvežu“ nove tehnologije i primeni vrhunsko znanje kako bi se unapredio i kvalitet i povećao obim proizvodnje.

Dokaz da se u voćarstvu moraju primenjivati nove tehnologije i znanja je rod trešanja na plantažama gde su primenjeni. Naime, u voćnjacima trešanja gde je primenjena adekvatna zaštita od bolesti, gde je omogućeno oprašivanje, a uzgajaju se sorte čiji plodovi manje pucaju od prevelikih kiša, rod će ove godine biti 15-20% veći nego prošle godine. Tokom nekoliko poslednjih godina zbog niskih prolećnih temperatura i oprašivanje je bilo slabije pa je trebalo da se koriste bumbari za oprašivanje. Pčele na temperaturama, nižim od 12 Celzijusovih stepeni ne izlaze iz košnica i oprašivanje je slabo, pa se posledice toga najviše vide na kruškama čiji se cvet rasuo. Oni proizvođači voća koji su za 70-80 EUR kupili uvezene specijalne vrste bumbara koji oprašuju i na nižim temperaturama od 12 stepeni nisu imali taj problem sa osipanjem cveta, pa će njihov rod biti dobar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here