Toma Fila – U sudnici sam advokat i svoj posao moram da obavljam profesionalno koga god da branim

0
328

Čuveni advokat Toma Fila objasnio je zbog čega ga je javnost, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, nazvala đavoljim advokatom i na koji način je uspevao da ublaži kaznu ili odbrani prestupnike kojima su se teška dela stavljala na teret.

Poznati advokat i poslanik SPS-a u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, Toma Fila, je u jednom od svojih intervjua govorio o tome koliko je slučajeva sa smrtnim kaznama dobio, o greškama u našem pravosuđu, ali i o svojim slabostima i privatnom životu. On je dodao i da su Italijani koji su pratili suđenje, kada je branio Roma koji je ubijao po Italiji i spasao mu glavu, rekli da je “đavolji advokat”. Upitali smo Tomu Filu koliko je teško izboriti se sa sobom u moralnom smislu kada treba pomagati nekome ko je činio nedela.

Govoreći o advokaturi i poslu kojim se čitavog života bavio, čuveni advokat Toma Fila izjavio je da je veoma teške slučajeve prihvatao jer se za to školovao, za to je i plaćen, ali je rekao i da ima mnogo slučajeva koji su ga zanimali pa sam ih je zbog toga prihvatao. Slučajeve smrtnih kazni je, kako je naveo, dobio 12 puta. On je naglasio da je nasledio taj dar od svog oca i da je pokušao da ide njegovim putem. Fila je naveo da je branio više ubistava od oca, a da su ga Italijani kada je u Kragujevcu branio Vrbanovića, Roma koji je ubijao po Italiji i spasao mu glavu, rekli da je “đavolji advokat”. On je dodao i da je takvu kvalifikaciju dobio još jednom u životu i to kada je branio bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Prema njegovim rečima, u našem pravosuđu ima dobrih zakona, samo ih treba primenjivati. Za uspeh, kako je rekao, najbitnije je mnogo čitati i imati praksu. Poznati advokat, kog mnogi nazivaju i moćnim čovekom, naglasio je da je dobio najveći kompliment kada je odlazio iz suda i da su tom prilikom njegove kolege rekle: „Kada ode Toma, otići će i smeh.“ On je objasnio da je uvek gledao vedriju stranu, voleo je da nasmeje one sa kojima radi, da ispriča neki vic, da spusti tenzije u sudnici i naglasio da smatra da je to jako važno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here