Igor Jurić – Nadam se da će Amber Alert sistem zaživeti u Srbiji

0
137

Igor Jurić, predsednik Fondacije „Tijana Jurić“ je rekao da je od izuzetne važnosti da država shvati značaj sistema Amber Alert kod pronalaženja nestale dece, kao i da taj sistem zaživi u Srbiji.

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Pre oko godinu dana u Srbiji je formirana radna grupa za izradu zakona za uvođenje Amber Alerta. Od tada je, kako kaže osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, Igor Jurić, bilo poruka nadležnih da je važno da taj sistem zaživi, ali se sa radom na tome pred kraj mandata prošle Vlade stalo. Od nove Vlade, naglasio je Jurić, nema odgovora kada bi taj sistem mogao zaživeti u Srbiji. Upitali smo Igora Jurića zbog čega se stalo sa uvođenjem ovog sistema.

Sistem AmberAlert je dobio naziv po nestaloj devojčici koja je nestala na putu od kuće do škole, koja je kasnije pronađena mrtva, a ubica nikada nije uhvaćen. Čitav svet ovaj sistem prepoznaje upravo pod tim imenom, ali to ne znači da će se on i u Srbiji tako zvati. Prema navodima Fondacije “Tijana Jurić” svaki sistem radi u svojoj zemlji potpuno nezavisno i nijedna zemlja, osim međusobne saradnje na međunarodnom nivou, nema pristup bilo kakvim podacima druge zemlje. Osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, Igor Jurić, pokrenuo je inicijativu za uvođenje ovog sistema, ali se, prema njegovim rečima, država nije odazvala na pravi način. Zbog toga je, kako je naveo, napustio sastanak na kojem je trebalo da razgovara o modalitetima uvođenja Amber Alert sistema u Srbiji. Jurić navodi da su predstavnici Fondacije sastanak napustili zato što sastanku nije prisustvovao ministar Aleksandar Vulin, te da je to pokazatelj da država nije dovoljno zainteresovana za ovo tako značajno pitanje. Statistika pokazuje da u zemljama koje imaju ovaj sistem, nestala lica u 90% slučajeva budu pronađena u prva 72 sata, što je izuzetno važno i sa psihološkog aspekta, kako žrtve, tako i potencijalnih otmičara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here