Srbija ima najveću ponudu kvalitetne junadi

0
155

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit” je, nakon analize tržišta junadi kod nas i u regionu, zaključio da naša zemlja ima najveću ponudu kvalitetne junadi i da se zbog sve većih potreba za junećim mesom može očekivati i veća cena.

Udruženje Agroprofit je ocenilo da je otkupna cena junadi od 2,20 evra/kg žive mere na granici ostvarenja pozitivnog poslovanja farmera koji privode kraju tov. Udruženje je predložilo da farmeri sedam do 10 dana zaustave prodaju kako bi uspostavili veću cenu, jer nije realno više očekivati bilo kakvu intervenciju od strane države pošto još uvek nisu u potpunosti izmirene i odobrene premije od 20.000 dinara za prodatu junad. Prema saznanju Proizvodne grupe tovljača, uskoro se može očekivati sve veći interes za kupovinu tovnog podmlatka težine do 300 kg. O ovom poslu i prodaji junadi u Albaniji predstavnici udruženja su razgovarali sa vodećom industrijom mesa u ovoj zemlji i nakon dogovora sa farmerima Proizvodna grupa će uputiti zvaničnu ponudu.

Cena junadi u regionu je gotovo u svim zemljama iznad dva evra, a u Hrvatskoj se prodaje od 2,30-2,60 evra/kg, zavisno od rase. U Mađarskoj, gde više i nema dovoljno kvalitetnih grla za stalne kupce, beleži se cena 2,10-2,15 evra/kg. Pojedini tovljači u Turskoj, Izraelu i Albaniji žele da kupe telad za dalji uzgoj i zavisno od težine i rase plaćaju 2,65-3,10 evra/kg. Iz regiona najviše utovljene junadi je prodato u Liban, Irak i Libiju. Iran, koji je najavio saradnju sa Srbijom, nabavlja manje kvalitetnu junad iz Južne Amerike i Bugarske, tako da se više ne može očekivati njihovo prisustvo na našem tržištu. Iskusniji stočari tvrde da će uskoro biti nedovoljno junadi, jer su farmeri u nekim zemljama odustali od tova zbog visoke cene hraniva. Dobar pokazatelj za ovu tvrdnju je podatak da se kupuje utovljena junad holštajn rase.

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit” obnoviće predlog Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se na sednici mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Kine otvori rasprava o izvozu junećeg mesa u ovu mnogoljudnu zemlju. Naime, među ozbiljnim odgajivačima tovnih rasa postoji zabrinutost zbog čestih kolebanja prodajnih cena i potražnje, a Kina je dugoročno opredeljena za uvoz junećeg mesa, za razliku od Ruske Federacije, koja sve više svoje potrebe obezbeđuje iz sopstvene proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here