Cvijetin Milivojević o Kosovu kao temi na sastanku Radne grupe za međupartijski dijalog

0
78

Politikolog Cvijetin Milivojević je rekao da to što je predsednik govorio o Kosovu na sastanku Radne grupe za međupartijski dijalog može da bude traćenje vremena za glavnu temu zbog koje je dijalog organizovan, a to su izborni uslovi, ali može biti i da je predsednik želeo ovom delu opozicije da da na značaju, te je na tom sastanku, pre nego u samoj Skupštini, govorio o tom pitanju.

Sastanak Radne grupe za međupartijski dijalog, bez prisustva stranaca, kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi predstavnike stranaka vanparlamentarne opozicije obavestio o toku dijaloga sa Prištinom pod okriljem Evropske unije, trajao je dva i po sata. Sastanku je predsedavao predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a prisustvovali su zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, Milica Đurđević Stamenkovski ispred Zavetnika, kao i predsednik opštine Čajetina i lider Zdrave Srbije Milan Stamatović. Zamolili smo politikologa Cvijetina Milivojevića da prokomentariše značaj ovog sastanka.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je sastanak bio jedinstven i prvi ovakve vrste u proteklih nekoliko godina, imajući u vidu da su predsednik Republike Aleksandar Vučić i predstavnici vanparalmentranih stranaka govorili o potrebi da o državnim i nacionalnim pitanjima komuniciraju vlast i opozicija. On je dodao da je Srbija jaka onoliko koliko je jedinstvena, a da je na ovom sastanku pokazano jedinstvo oko pitanja Kosova i Metohije. Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je novinarima u parlamentu da su imali ozbiljan i konstruktivan dijalog sa predstavnicima vlasti i Vučićem. On je dodao da „Dveri“ jesu žestoka opozicija vlasti, ali nisu opozicija državi Srbiji, posebno ne kada brani Kosovo i Metohiju u svom sastavu. Obradović je naglasio da će se suprostaviti svakoj vlasti, pa i ovoj ako krene putem priznanja lažne države Kosovo. Komentarišući ovaj sastanak, politikolog Cvijetin Milivojević je rekao da je sama tema sastanka malo van dnevnog reda jer je taj dijalog definisan kao razgovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima bez posredovanja stranaca, ali pod posredovanjem predsednika republike. Desilo se to da je predsednik umesto o izbornim uslovima govorio o Kosovu, kao i da se predsednik pojavio samo na prvom plenarnom sastanku, a potom posredovanje prebacio na Ivicu Dačića, koji je istovremeno i koposrednik u dijalogu sa drugim delom opozicije koji se odvija uz posredovanje stranaca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here