Aleksandar Kavčić – Roditelji imaju pravo izbora udžbenika za svoje dete

0
208

Početak školske godine za roditelje školaraca iziskuje pored svih drugih i troškove za kupovinu udžbenika čija cena osetno utiče na budžet jednog domaćinstva. Fondacija ,,Alek Kavčić“ ponudila je besplatne udžbenike roditeljima čija deca pohađaju školu a njen osnivač Aeksandar Kavčić smatra da samo roditelji imaju pravo izbora pri odabiru udžbenika.

Iako je istekao zakonski rok za izbor udžbenika koji će se koristiti u nastavi, još nema zvaničnih podataka o tome koliko se škola opredelilo za besplatne udžbenike iz Fondacije “Alek Kavčić”, a koliko roditelja će plaćati udbenike različitih izdavača kao i prethodnih godina. Besplatne udžbenike odobrilo je i Ministarstvo prosvete, ali roditelji kažu da ih pojedini direktori ne odobravaju za upotrebu, već knjige moraju da plaćaju i više od 200 evra. Upitali smo Aleksandra Kavčića, osnivača Fondacije „Alek Kavčić“ da li postoji evidencija koliko škola u Srbiji se do sada opredelilo za upotrebu udžbenika iz Fondacije „Alek Kavčić“.

Fondacija „Alek Kavčić“ osnovana je u Americi 2017. godine, a u Srbiji je počela sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke, a prvi čovek ove fondacije, Aleksandar Kavčić, profesor na univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, pozvao je sve škole u Srbiji koje žele besplatne udžbenike Zavoda za udžbenike, koji se nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com, da se jave Fondaciji i dostave podatke koliko imaju đaka i koji predmet žele. Uzimajući u obzir činjenicu da izdaci za udžbenike roditeljima školaraca svake jeseni predstavljaju veliku stavku u kućnom budžetu, ova Fondacija će deci iz socijalno ugroženih porodica u školama koje se opredele za te udžbenike, donirati i štampana izdanja izdavača Nova škola i Infotehnika. Profesor Kavčić je rekao da nijedan profesor ili direktor po zakonu ne sme da primorava roditelje da kupuju udžbenike, a da roditelj kao potrošač ima pravo izbora da kupi udžbenik koji želi, zavisno od svojih finansijskih mogućnosti ili nekih drugih afiniteta. Fondacija „Alek Kavčić“ do sada je isporučila skoro 10.000 besplatnih udžbenika osnovnim školama u Srbiji, koje su najčešće naručivale štampane udžbenke za sedmi i treći razred, a zatim i za osmi, drugi, kao i prvi razred.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here