Danas je Ivanjdan

0
84

U završnici Petropavlovskog posta, proslavlja se jedan od tri najvažnija rođendana u Crkvi – rođenje svetog Jovana-Proroka, preteče i krstitelja gospodnjeg. Upravo rođenju ovog svetitelja je posvećen današnji veliki praznik – Ivanjdan.

Nijedan svetitelj nema toliko puta spomen u godini koliko ima Sveti Jovan – obeležava se rođenje, usekovanje, sabor i tri obretenja Svetog Jovana čije se ime vezuje za krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i sve događaje koji su tog dana označili početak novog zaveta i propovedi hrišćanske vere. Jedini je, od svih velikih proroka koji su propovedali Hristov dolazak, video spasitelja. Šest meseca pre svog javljanja u Nazaretu Bogorodici, prvosvešteniku Zahariji u jerusalimski hram se je javio anđeo Gavrilo. Pre nego što je objavio čudesno začeće Bogorodice, anđeo je začeo bezdetnu staricu Jelisavetu, ženu Zaharije, koji nije odmah poverovao reči anđela Gavrila i ostao je nem sve do osmoga dana po rođenju deteta, tada je pri obrezivanju i davanju imena Zaharije na daščicu napisao ime Jovan i progovorio.

Današnji praznik zove se još i Igritelj, jer se veruje da sunce ovoga jutra igra na nebu. Naziva se i Biljober, jer su, veruje se, bilje i trave danas posebno lekovite. Po običajnom kalendaru, pletu se venci od ivanjskog cveća u koji se stavlja beli luk da kuću čuva od groma. Čak i voda dobija posebnu moć. U mnogim krajevima, pale se ivanjske vatre, oko kojih se nekada igralo i pevalo. Prema običajnom kalendaru, tri dana pre i tri dana posle praznika, ne ulazi se u vinograd. Kaže se da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. Praznik uvek pada u vreme Petropavlovskog posta, pa se ovog dana ne mrsi. Ponegde se organizuju i vašari.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here