Danas je Petrovdan

0
52

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Sveti apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere, a zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo. Sveti apostol Petar bio je ribar i prvi je od učenika jasno izrazio veru u Isusa. Prema predanju, posle jedne njegove besede u Jerusalimu u hrišćanstvo je prešlo oko 3.000 ljudi. Lečio je bolesne, vaksrsavao mrtve, čak su se od senke njegove isceljivali bolesnici. Po zapovesti cara Nerona Petar je osuđen na smrt. Raspet je na krstu, ali glavom nadole jer je smatrao da je nedostojan da bude pogubljen na isti način kao Hrist.

Sveti apostol Pavle prvo je bio farisej i progonio hrišćane, ali je potom prihvatio hrišćanstvo i postao jedan od najvećih propovednika. Pogubljen je u Rimu, u vreme cara Nerona, kad i apostol Petar.

Prema narodnoj tradiciji praznovanje Petrovdana započinje veče pre, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima, a simbolišu nekadašnje progone hrišćana. Rasprostranjeno je i verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli deci jabuke na onom svetu, pa se veruje da pre Petrovdana ne treba jesti ovo voće. Nekada je narod ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove. Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola. Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu, jer se verovalo da će, ako se to radi, padati krupan grad i uništiti useve. U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje. Opšti je obicaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”. Petrovdan mnoge srpske porodice slave kao krsnu slavu, a na ovaj dan se završava i veliki Petrovski post.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here