Digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja

0
81

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisala je danas Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličkog rukopisa.

Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja su potpisali ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić i vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo. Gojković je istakla da je postupak digitalizacije nastarijeg ćiriličnog rukopisa važan za čitavu Srbiju, a posebno za stručnu javnost koja će se baviti njegovim proučavanjem.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić je rekao da potpisivanje ovog sporazuma verifikuje zajednički napor tri nacionalne institucije na očuvanju Miroslavljevog jevanđelja, poručivši da će SANU odgovoriti svojim obavezama na najviši tehnološki, stručni i kulturno-istorijski način.

Za drugu fazu digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja biće korišćena iskustva stručnjaka iz Evrope i sveta, a cilj čitavog procesa je da se dođe do vrhunskog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevađelja, što podrazumeva i raskoričenje ovog važnog istorijskog akta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here