Inicijativa za regionalnu saradnju Mini-Šengen

0
36

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su danas u Skoplju tri dokumeta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

Inicijativa za regionalnu saradnju “Mini-Šengen” kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija sada ima novo ime – “Open Balkan”, saopšteno je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića te premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Zorana Zaeva, kao i privrednika triju zemalja u Skoplju 29. jula.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su i tri memoranduma o saradnji – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije i premijeri Severne Makedonije i Albanije saglasni su da incijativa o regionalnoj saradnji, olakšavanju bržeg protoka roba, usluga i ljudi, te stvaranje jedinstvenog tržišta rada, veoma važni za građane regiona, kojima će značajno olakšati život i doprineti daljem rastu ekonomija.

Predsednik Srbije je ukazao da bi to značilo za građane tri zemlje da mogu da putuju od Beograda do Tirane bez zaustavljanja. Kad se uvežemo u sistemu, znamo i ko su ljudi iz organizovanog kriminala i sve tri zemlje reaguju zajednički. Time vežemo sve naše kapacitete, postajemo jači i svi znamo da će svako da čuva svoju nezavisnost, suverenost, ali da budemo zajedno jači, rekao je Vučić.

Zaev i Rama pozvali su druge zemlje u regionu da se pridruže inicijativi “Open Balkan”, prethodnog naziva “Mini-Šengen”, kao priliku za jačanje saradnje, ekonomije i slobode kretanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here