Srđan Nogo – Mahinacije oko Ade Huje

0
102

U pozadini javne rasprave o vlasništvu nad gradskim građevinskim zemljištem na Adi Huji je želja vlasnika „Luke Beograd“ da se još više obogate kupovinom zemljišta i izgradnjom stanova, izjavio je političar Srđan Nogo.

Opština Palilula održala je javnu raspravu o vlasništvu nad gradskim građevinskim zemljištem na Adi Huji. Upitali smo Srđana Noga šta je pozadina ove javne rasprave i kolika je vrednost gradskog zemljišta koje je predmet rasprave.

Nekadašnji glavni gradski urbanista Milutin Folić je još 2019. godine najavio da će prema planovima gradske vlasti u prestonici biti realizovan niz velikih projekata, počevši od prve linije metroa i novih mostova i tunela, a da će se na Adi Huji graditi novi Beograd na vodi. Tim planovima dominirala je ideja “spuštanja grada na reku“, pri čemu bi najviše udara pretrpele gradske obale, koje bi trebalo da budu pretvorene u gusto naseljene poslovno-trgovačke celine. Komentarišući javnu raspravu koju je održala opština Palilula povodom vlasništva nad gradskim građevinskim zemljištem na Adi Huji, političar Srđan Nogo pojasnio je pozadinu te rasprave. On je naglasio da Miroslav Mišković i Miša Beko pokušavaju da na nezakonit način steknu pravo svojine na 37 hektara gradskog građevinskog zemljišta na Adi Huji. Tim potezom, u njihovo vlasništvo prešlo bi državno zemljište čija bi vrednost rasla izgradnjom stanice metroa u neposrednoj blizini, kao i ulaganjem u infrastrukturu, te bi gradnjom na toj lokaciji, pomenuti vlasnici “Luke Beograd” ostvarili zaradu od preko milijardu evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here