Aleksandar Kavčić – Deca zaslužuju kvalitetne i besplatne udžbenike

0
177

Ne može svaka fondacija biti partner države, na primer fondacije koje se bave religijom, ili verskim pitanjima, verovatno ne mogu biti partneri države jer država mora biti sekularna, rekao je profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije Alek Kavčić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i fondacija Novak Đoković potpisali su Sporazum o partnerskoj saradnji u naredne dve godine na projektu adaptacije i opremanja najmanje 100 prostorija u javnim objektima i postojećim predškolskim ustanovama. Te prostorije će biti namenjene realizaciji predškolskog vaspitanja i obrazovanja, saopštilo je Ministarstvo prosvete i dodalo da se projekat finansira uz podršku Svetske banke. Zamolili smo Aleksandra Kavčića, osnivača Fondacije „Alek Kavčić“ da prokomentariše od kolikog značaja bi mogla biti saradnja države sa fondacijama poput pomenutih.

Profesor Aleksandar Kavčić je svojim delovanjem obeležio ovu godinu. Ipak, našao se u problemu jer je njegova inicijativa za besplatne udžbenike naišla na osudu izdavačke kuće, ali i vlasti. Ipak, Kavčić tvrdi da ga to nije omelo jer se na internetu nalazi pedeset naslova a udžbenici su u rukama đaka.  Od tih 50 naslova, šest je napravila Fondacija Alek Kavčić. Kada je reč o kritikama da su preuzete knjige Zavoda za udžbenike, koji tvrdi da nije bio obavešten, Kavčić je istakao da je njegova Fondacija nekoliko puta dobila potvrdu da ugovor sa Zavodom nije prekršen. Profesor Kavčić je rekao da nije sam u ovoj borbi, te da ima najvrednije saveznike, a to su roditelji dece koja zaslužuju kvalitetne i besplatne udžbenike što će, prema njegovim rečima, fondacija dokazati da je moguće ostvariti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here