In memoriam – Miroslav Lazanski

0
194

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji, dugogodišnji novinar „Politike“ i vojni analitičar, preminuo je iznenada noćas u Beogradu u 71. godini života od posledica srčanog udara.

Rođen je 18. septembra 1950. godine u Karlovcu. Gimnaziju „Jovan Dučić“ završio je u Trebinju, a diplomirao je na pravnom fakultetu u Zagrebu. Otac mu je bio vojno lice, a najpoznatiji član familije mu je tetka Biljana Plavšić. Izveštavao je sa ratišta iz Avganistana, Čečenije, Iraka, Irana, Somalije, Bejruta, Sirije, Krima, kao i za vreme rata u BIH, Sloveniji, Kosovu i Metohiji.

Lazanski je novinarsku karijeru započeo u zagrebačkom „Poletu“, a vojnom tematikom počeo je da se bavi u „Vjesniku“. Pisao je i za zagrebački list „Danas“, „NIN“ i „Politiku ekspres“. Pisao je kolumne za grčki i japanski list.

Intervjuisao je dva vrhovna komandata NATO-a, tri maršala SSSR-a, šefove KGB-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija (kao što su ruska, kineska i japanska). Autor je osam knjiga, dva dokumentarna filma i deset televizijskih serijala. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo 2019. godine. Juna 2019. godine u Skupštini Srbije imenovan je za ambasadora Srbije u Rusiji.

Miroslav Lazanski biće sahranjen u petak, 6.avgusta na Novom groblju u Beogradu. Komemoracija će biti održana istog dana u 10 i 30 časova u Ministarstvu spoljnih poslova, a u četvrtak i petak od 10 do 13 časova biće otvorena knjiga žalosti u zgradi Ministarstva spoljnih poslova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here