26 godina od proterivanja Srba iz Krajine u akciji “Oluja”

0
116

Danas je 26 godina od proterivanja Srba iz Krajine u akciji hrvatske države pod nazivom Oluja. Dok se u Beogradu održavaju parastosi i pomeni, s druge strane Hrvatska organizuje proslave povodom proterivanja velikog dela svog stanovništva srpske nacionalnosti.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu udruženja “Koordinacija” i “Zavičaj” organizovala su parastos poginulim Srbima u “Oluji”, u kojoj je oko 220.000 Krajišnika proterano, a ubijeno je 1.800 ljudi.

Hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatskih snaga na Republiku Srpsku Krajinu. Komesarijat za izbeglice i migracije ocenio je da je “Oluja” jedan od “najtežih i najtužnijih dana za srpski narod” i dan za tugovanje za poginulima, kao i za još 770 ljudi kojima se i danas ne zna grob.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” podsetio je, povodom godišnjice “Oluje”, da su sudovi u Hrvatskoj za zločine u toj akciji pravosnažno osudili samo jednu osobu, i to Albanca, dok je u Bosni i Hercegovini osuđen jedan pripadnik 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine za ratni zločin nad četvoricom pripadnika Srpske vojske Krajine.

Veritas je podsetio da se za zločine nad Srbima u Oluji sudilo i trojici hrvatskih generala pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Ocenjuje se i da se obeležavanje godišnjice Oluje u Hrvatskoj “iz godine u godinu pretvara u veličanje ustaštva i izlive mržnje prema Srbima”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here