Na Begeju je održana regata „Reka nas spaja“

0
48

Četvrta regata po redu „Reka nas spaja 2021“ održana na reci Begej, u organizaciji Udruženja paraplegičara Banata, koje ima oko 60 članova.

Na regati „Reka nas spaja, u subotu su se okupile brojne osobe sa invaliditetom i bez invaliditeta, kako bi se napravio most zajedništva i lepog druženja, ili inkluzije kako se to savremeno kaže. Velikoj većini učesnika osoba sa invaliditetom ovo je bio  prvi direktan susret i plovidba rekom. Cilj je bio  da se celokupnoj zajednici pokaže da uz odgovarajuću pristupačnost reka Begej, ali i mnoge druge reke, mogu biti dostupne svima bez obzira na invalidnost ili neku drugu različitost. Regate se organizuju četiri godine unazad na rekama oko Zrenjanina.

Maršruta regate je bila od novog pristaništa do triangla i nazad, što je činilo oko dva sata vožnje. Udruženje paraplegičara Banata je organizacija čija je velika većina članova trajno vezana za kolica. Ima tradiciju dužu od 35 godina. Bori se za prava i kvalitetniji život osoba sa invaliditeom i za pristupačije okruženje. Udruženje paraplegičara Banata je organizacija iz čijih redova dolaze neke od najuspešnijih i najprepoznatljivijih osoba sa invaliditetom iz oblasti obrazovanja i sporta u Srbiji. Vredi reći i da je Udruženje stvorilo i jednu od najvećih ekološko-humanitarnih akcija na našim prostorima „Čep za hendikep“.

Upravo ti rezultati i stečena iskustva motivisali su aktiviste Udruženja paraplegičara Banata da pokrenu projekat regate „Reka nas spaja“, kako bi “spojili i spustili” osobe sa invaliditetom na reku i ukazali da priča o inkluziji i pristupačnosti treba da se primenjuje i na reke, jezera, ribnjake, jer to pospešuje ne samo kvalitet, vidljivost i zdraviji život osoba sa invaliditetom, nego i celokupnog društva, pozitivno delujući i na turističku ponudu lokalnih sredina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here